Monday, November 16, 2015

Nederlandse oliebollen

voor het beslag:

1 kg. bloem
1 l lauwe melk
80 gr gist  80 gr (zachte) boter
50 gr witte basterd suiker
20 gr citroensap
10 gr zout
3 eieren
zonnebloemolie voor het frituren.

voor het garnituur:

75 gr krenten
100 gr rozijnen
100 gr geconfijt fruit in stukjes
200 gr appel

voor de afwerking:

1 bus poedersuiker


Voorbereiding
Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water. Snij daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm.  Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen. Los de gist op in de lauwe melk.  Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat.  Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe.  Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen.  Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar je anders het gevaar loopt dat het letterlijk de pan uit rijst.  Gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen.  Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.
Bereidingswijze

Roer daarna het geheel nog eens goed door en het afbakken kan beginnen in olie van ca. 175 graden. Gebruik daarvoor een natgemaakte juslepel, maar een ijsbollenschep gaat beter.  Deze dient uiteraard ook even natgemaakt te worden.  Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.

No comments:

Post a Comment